JA Bulgaria, April 2020

МЛАДЕЖКИ СТАРТЪП ФОРУМ „ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ“ 2020

JA БЪЛГАРИЯ ОРГАНИЗИРА 12-ТО ИЗДАНИЕ НА ФОРУМА С ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ КЪМ НАД 100 ЕКИПА 

От 8-ми до 12-ти юни в за първи път в изцяло онлайн формат ще се проведе най-голямото младежко стартъп събитие в страната – търговското представяне на младежките стартъпи на Джуниър Ачийвмънт България. 12-тото издание на форума „Изгряващи звезди“ ще събере най-добрите ученически екипи, участвали през тази учебна година в програмите „Учебна компания“, призната от Европейската комисия за най-добрата практика в обучението по предприемачество и студентския преакселератор на JA и The Edge: R&BD, програмата “Beyond”. Близо 1000 са учениците и студентите от цяла България, поканени да демонстрират своите продукти и услуги, разработени през годината, с онлайн презентация пред жури, между 8 и 11 юни. Общо 115 ученически стартъпа бяха регистрирани за регионалното състезание на учебните компании на JA през април, но поради обявената национална епидемиологична обстановка, петте локални събития бяха отменени. Екипите, регистрирани за регионалните състезания са поканени да участват в националния финал „Изгряващи звезди“, при представяне в срок на отчети за дейността и финансите, изработена канава на бизнес модела и изпратена презентация. 

На 20 май ще стане ясно кои са финалистите, които ще се борят за приза „Най-добра учебна компания на България“ и участие на международния финал на Джуниър Ачийвмънт Европа през през юли, под домакинството на JA Португалия. В рамките на форума „Изгряващи звезди“ ще се представят и 7-те стартъпа-финалисти от преакселератора “Beyond”, за които предстои Demo Day на 10 май 2020 г. Екипите работят в три направления – „Интелигентни градове“,„Медицина и здравеопазване“ и „Суровини и кръгова икономика“, съответно с ментори и подкрепа от Citi, Novartis и EIT Raw Materials. За всяко от трите направления ще бъде връчена парична награда и менторска помощ на стойност до 5,000 лв. Студентите ще се борят за приза „Най-добър студентски стартъп на JA“ и участие в международното състезание на студентските стартъпи на JA Европа, през лятото. 

Форумът „Изгряващи звезди“ ще стартира на 8 юни в 12:50 часа и ще завърши с официална церемония и връчване на награди, на 12 юни от 10:30 до 11:30 часа. В следобедните часове между 8 и 11 юни ще се представят класираните ученически екипи, а на 11 юни са презентациите на студентите. По време на форума ще бъдат връчени и награди в специални категории, осигурени от партньори на JA България в провеждане на събитието – “Digital Creativity“ на Oracle Academy, “LifeChanger” на MetLife, “Go Digital“ на А1 България, „Най-добър маркетингов подход“ на Нестле България, наградата на Европейския институт за иновации и технологии „Суровини“ (EIT Raw Materials), както и традиционната вече специална награда на медиите „Малки стъпки към успеха“. Министерството на икономиката за шеста година ще избере най-добрия екип в рамките на своя конкурс за търговска марка „Брандико“, който се провежда в партньорство с JA България. 

Партньори на 12-тия форум „Изгряващи звезди“ са Citi и Фондация „Сити“, MetLife и Фондация „МетЛайф“, EIT Raw Materials, Oracle Academy, A1 България, Swiss Education Group, Нестле, Мебели Виденов, Ваптех АД и Международното висше бизнес училище. През 2019/2020 г. в програмата „Учебна компания“ се включиха над 100 училища и бяха създадени 150 ученически стартъпа. 50 студенти от няколко университета участваха в преакселераторската програма “Beyond”.

www.jabulgaria.org