Финалът на „Изгряващи звезди“ 2023  отличи най-оригиналните младежки идеи в България

От смес-заместител на почва, събиране на геодезически данни за прахови частици и газове, през платформа за иновации в хотелиерския бранш,  до фотоволтаичен контейнер, и още много други  – с какво ни изненадаха младите финалисти в Пловдив

На 10 юни най- оригиналните стартъп решения “изгряха” на сцената на Пловдив Стейдж Парк на големия финал – младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ 2023 на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria).  

По време на форума, учебните компании на JA Bulgaria представиха своите идеи пред експертно жури, съставено от представители на бизнеса и международните организации в България. Най-добрите от тях бяха отличени в различните категории за новаторство и предприемачески дух.

Учебните компании решават социални, екологични и обществени предизвикателства чрез приложение за подобряване ефективността в хотелиерския бранш; симулатор за намаляване на ПТП; восъчни торбички за съхранение на храна; дистанционно за незрящи хора; водноелектрически генератор и много други иновативни идеи.

“С всяка учебна година задачата на журито в “Учебна компания” на JA Bulgaria става все по-трудна, защото младите предприемачи са все по-осъзнати, създават все по-иновативни научно-базирани решения и сами търсят подкрепата ни в създаването на работещи бизнес модели. За първа година след пандемията от COVID-19 имаше толкова много екипи, които имаха не само работещи прототипи, а готови за продажба продукти и услуги и дори първи клиенти.”

Ирина Илиева

ИД Изпълнителен директор, JA Bulgaria

Кои се бориха за наградите?

Разгледайте списъка с 25-те финалисти, които се бориха за наградите

Най-динамичната част от форума беше търговското изложение на учебните компании. Към тях се присъединиха и украински младежи със свои собствени продукти на щандовете. Посетителите на изложението си тръгнаха с нови, вкусни и екосъобразни продукти и много вдъхновение.

Кулминацията на събитието беше официалното награждаване, в което се включиха представители на бизнеса и управителния съвет на JA Bulgaria, в присъствието на официалните гости на събитието – министъра на иновациите и растежа г-жа Милена Стойчева и представителят на Уницеф за България г-жа Кристина де Бройн.

Младежки стартъп на България стана финалистът в Beyond пре-акселератор  Zhiva.AI  – софтуер, който, посредством AI технология подпомага скрининга и диагностиката на предракови и ракови заболявания на шийката на матката.

Третото място бе връчено наGougoutka” от  МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна, които събират и обработват геодезки данни и информация за газове и прахови частици и създават 3D модели, които биха могли да подпомогнат трудно достъпни региони.

Второто място получи УК „Plantum“, ЧЕГ „Проф.Иван Апостолов“, гр. София, които разработват  заместител на почвата, базиран на българския минерал зеолит, разпознат с многобройните си приложения и качества като влагозадържане и издържливост.

Освен наградата за III и II място, младежите ще се включат и в летния лагер на ЕкоУскорител – лаборатория за иновативни идеи за решаване на глобални и локални екологични проблеми на JA Bulgaria.

Plantum UK
EmPax UK

Дългочаканите победители, които ще представят страната ни в Истанбул на най-голямото събитие за предприемачество в Европа –  GEN-E, са учебна компания „ЕМ-РАХ“, 137 СУ „Ангел Кънчев“, гр.София, които разработиха фотоволтаичен контейнер с механизъм за компресиране на отпадък и стартъпът Pop!Ed – приложение, което използва добавена реалност, за да визуализира учебното съдържание чрез интерактивни 3D модели и анимации.

Европейският финал GEN-E, на който „EM-PAX“ и Pop!Ed ще представят България ще се състои на 11-14 Юли в Истанбул, където екипи млади иноватори от над 40 страни ще представят своите идеи и ще обменят опит.

Отличените победители в „Изгряващи звезди“ 2023 по категории бяха:

 • Предприемчиво училище” на Република България за учебната 2022–2023 г.: 108 СУ „Никола Беловеждов”, гр. София;
 • Изгряващ учител: г-жа Сияна Николова, МГ “Д-р Петър Берон”, гр. Варна;
 • Учител на годината 2022-2023: г-жа Йорданка Николова, ПГКМКС “Акад. Благовест Сендов”, гр. Варна;
 • Награда на BNP Paribas Лични финанси за победителя от Младежкото състезание „Устойчиви лични финанси“;
 • Награда на медиите:VisionX”, връчена от Росица Костадинова, Мениджър Дигитален маркетинг, Dir.bg;
 • Награда на Виваком Високотехнологично предприемачество: SunCase”, връчена от Нели Търкаланова, Съветник Корпоративни комуникации, Виваком;
 • Награда на Кауфланд: Зелено предприемачество и кръгова икономика”: GCoffee”, връчена от Христо Андонов, Ръководител логистичен център, Кауфланд България;
 • Награда на Кауфланд: Зелено предприемачество и кръгова икономика”: „ДЕНК, връчена от Христо Андонов, Ръководител отдел Храни в Логистика, Кауфланд България;
 • Награда на МетЛайф: Социално предприемачество“: SFF”, връчена от Десислава Кънева, Оперативен директор, МетЛайф България;
 • Награда на EIT Градска Мобилност Млади иноватори: Alpha Innovation”, връчена от Антоан Беруар, EIT Градска Мобилност;
 • III място “Учебна компания”: “Gougoutka”;
 • II място “Учебна компания”: “Plantum”;
 • I място “Учебна компания”: “EM-PAX”.

Победители на Beyond пре-акселератор:

 • Zhiva.ai
 • Pop!Ed
 • Xtatic

 

Благодарим за подкрепата и участието на нашите партньори от Виваком, Кауфланд България, Метлайф България, Citi Foundation, Уницеф, Пловдив Стейдж Парк, Dir.bg и Economy.bg.

КОНТАКТИ:

Елена Пенева: elena.peneva@jabulgaria.org / мобилен: 0893 073 792

Васил Димитров: vassil.dimitrov@jabulgaria.org / мобилен: 0879  635 690